Patagonia sin represas!

30. January, 2009


Tak uz sme sa vsetci vratili domov. Nasa vyprava do Chile bola uspesna, spoznali sme nadhernu krajinu, mnoho milich ludi a splavili sme mnozstvo nadhernych riek. Zo vsetkych krajin co som precestoval sa mi najviac paci prave Chile.





Ale tato nadherna krajina, a super kajakarska destinacia moze byt uz o par rokov znicena vodnymi elektrarnami ktore tu planuje postavit Chilska energeticka spolocnost postavit na viacerych riekach (Napr. Baker, Bravo, Futaleufu, Claro). Tento plan sa nepaci ani samotnym Chilanom a preto sa rozhodli proti priehradam bojovat. Uz v okoli Santiaga sme si vsimli Obrovske bilbordy s napisom "Patagonia sin represas!" co v preklade znamena "Patagonia bez priehrad!" A cim sme isli dalej na juh tim viac bilbordov sme videli. Aj domaci nam hovorili o obrovskej priehrade ktora ma byt postavena na rieke Rio Baker ktora sa nachadza v srdci Patagonie a podla ich slov znici podstatnu cast Patagonie. Samozrejme domaci obyvatelia organizuju mnozstvo petici proti timto priehradam a tak sme sa aj my rozhodli podpisat tuto peticiu.







Tuto peticiu mozte podporit aj vy na stranke:
http://www.patagoniasinrepresas.cl
Je sice po spanielsky ale urcite to tam najdete. Inormacie najdete aj na stranke http://www.futafriends.org





Tu v Europe je nam problem s priehradami dobre znami, vecsina z nas sa uz stretla s tym ze na rieke kde sme sa chceli ist kajakovat bola postavena priehrada a voda netiekla v korite rieky ale v trubkach zavrtanych v kopcoch. A tak namiesto super pereji tam ostali len suche sutre. Preto mozte podporit aj niektore projekty na ochranu riek v europe.



Vlna La Malate vo Francuzku je jedna z nalepsich vln na svete. V blizkosti tejto vlny chcu postavit hned dve elektrarne. Viac info na
http://www.sauvonslamalate.org/
Peticia



Dalsou riekou ktora ma byt prehradena je oblubena Korzicka rieka Rizzanesa. Podporit ju mozte na stranke http://www.rizzanese.fr/